top of page

קומפוסטר בייתי - איך עושים את זה?

כאמור, הקומפוסטר מאפשר מיחזור הפסולת האורגנית הביתית (שאריות מזון) והפיכתה לקומפוסט (דשן) שאותו ניתן לפזר לצמחים השונים בגינה כדי לחזק אותם שייצמחו בצורה מהירה ובריאה יותר.

ניתן לחלק את הפעולות שעלינו לעשות ל-3 שלבים:

1. בחירת מיקום הקומפוסטר

2. הצבת הקומפוסטר

3. תפעול שוטף

 

1. בחירת מיקום 

ראשית, עלינו לאתר מקום בגינה של הבית הפרטי/המשותף. כדאי שהמקום יהיה מוצל (לפחות חלקית) כדי שבקיץ תכולת הקומפוסטר לא תתייבש. לחות היא חלק חשוב מתהליך הקומפוסטציה.

2. הצבת הקומפוסטר 

ניתן לבנות קומפוסטר לבד מעץ וניתן גם לרכוש קומפוסטרים מוכנים שחלקם עשויים מחומרים ממוחזרים (בגישה האקולוגית). בניית קומפוסטר מעץ לבד מצריכה: השגת החומרים (משטחי עץ מוכנים או קרשים מהם ניתן לבנות, ברגים וכו') וכן נדרשת מיומנות מסויימת לשימוש בכלי עבודה ולבנייה. וכמובן, נדרש למצוא זמן לביצוע הבנייה. הבעייה באורח החיים המודרני הוא שהזמן הוא המשאב היקר ביותר ולכן פעמים רבות פרוייקטים שכאלה נדחים ונדחים ובינתיים אנחנו ממשיכים לזרוק את שאריות המזון לפח הרגיל ולזהם את הסביבה. כמו כן הקומפוסטר שבונים לבד הוא בד"כ פתוח מה שיכול ליצור בעיות במקרה של גשמים מרובים וכן למשוך אליו חיות כגון חזירי בר ומכרסמים כגון עכברים וחולדות, בעוד שהקומפוסטרים המוכנים הם סגורים (למעט חורי איוורור קטנים). לכן, קניית קומפוסטר מוכן היא לעיתים פתרון יותר מהיר, יותר יעיל ויותר נכון מבחינה סביבתית.

באתר כאן תוכלו למצוא מגוון רחב של דגמים ממספר סוגים עיקריים:

קומפוסטר יושב על האדמה - זהו הקומפוסטר הקלאסי. מתאים לבתים פרטיים וגם לבנייני מגורים משותפים. לבניין משותף מומלץ לקחת מיכל בגודל 600 ליטר לפחות, שכן הוא ישרת מספר משפחות.

קומפוסטר מערבל/מסתובב - מתאים בעיקר לבתים פרטיים. מאחר ותהליך הקומפוסטציה הרצוי הוא איירובי, איוורור הקומפוסט מאיץ את התהליך הביולוגי הטבעי. 

קומפוסטר תולעים - מתאים לבתים פרטיים וגם להצבה בדירה בבניין משותף - התולעים האדומות מפרקות את המזון במהירות שיא ומייצרות נוזל דישון עשיר וכן קומפוסט לדישון.

קומפוסטר חשמלי - חידושי ההיי-טק הגיעו גם לתחום הזה. מתאים לדירה בבניין משותף. מדובר בקומפוסטר שקוצץ את שאריות המזון, מערבל אותן להכנסת אויר וכן דואג לטמפרטורה ולחות אידאליים ובכך מאיץ מאוד את תהליך הקומפוסטציה.

3. תפעול שוטף

הקומפוסטר אינו דורש כמעט כל עבודה בתפעול השוטף. בגדול, משליכים פנימה את שאריות המזון וזהו. גם אם לא נעשה דבר, הטבע יעשה את שלו כעבור זמן ויפרק את שאריות המזון. יחד עם זאת, אם כן נשקיע מעט מאוד מאמץ בתפעול השוטף, נוכל להאיץ את תהליך הקומפוסטציה ולטייב את איכות הקומפוסט המתקבל. להלן המלצות לתפעול השוטף בהתאם לסוג הקומפוסטר: 

קומפוסטר יושב על האדמה - להוסיף עלים/כסחת דשא אחרי השלכת שאריות המזון ביחס נפח של 2:1 (עלים בנפח כפול מנפח שאריות המזון שהושלכו). אפשר לערבב את הקומפוסט כל כמה שבועות. בקיץ להוסיף מים.

קומפוסטר מערבל/מסתובב - להוסיף עלים. לסובב המיכל. בקיץ להוסיף מים. 

קומפוסטר תולעים - בקיץ להוסיף מים (חשוב. אחרת התולעים עלולות למות).

קומפוסטר חשמלי - שילמתם הרבה כסף. הוא יעשה כבר הכל בשבילכם.

זה הכל בגדול. באמת שלא מדובר במשהו מסובך. לשים קומפוסטר זה דבר קל ופשוט יחסית ובעל השפעה אדירה על המערכת האקולוגית שלנו. גם חוסך זיהום הסביבה, גם מייצרים קומפוסט איכותי לבד וגם אקט חינוכי לדורות הבאים, שיילמדו לשמור על הכוכב שלנו. בהצלחה לכולנו! 

אם אתם בעניין של קומפוסטר הקוביה היושב על האדמה, דעו שקל ופשוט להרכיבו. צפו בסרטוני ההדגמה

באנו להתקין אצל נופר והילדים וקיבלנו עבודת צוות. הרבה יותר כיף להתקין ביחד עם הילדים!

קרן אוהבת פאזלים. אז נתנו לה להתמודד עם הרכבת קומפוסטר 340 ליטר שלנו כמעט ללא עזרה מהצלם. ראו מה קרה. ולמי שיחזיק עד הסוף יש בונוס :)

התקנה מוצלחת ומשעשעת של הקומפוסטר שלנו אצל מלינה. זו היתה ההתקנה הראשונה שלנו, אז היינו ילדים טובים והלכנו ממש לפי ההוראות. היה כיף

bottom of page